GeorgeSports Logo

 

Open water

2019 2018 2017 2016 2015
 
Verenigings-
klassement
VR
H
VR
D
SS
H
SS
D
VR
HM
VR
DM
SS
HM
SS
DM
 

Voorjaar 2018: HET VIERDE SEIZOEN VAN DE STRIJD OM DE GEORGESPORTS TROFEEEN

In de afgelopen jaren is het aantal GeorgeSports Trofeeen geleidelijk uitgebreid. Deze uitbreiding zet zich voort in het seizoen 2018. Na prettig en zorgvuldig overleg met de "Master der Masters", Rob Hanou, is besloten om een 4-tal bekers toe te voegen speciaal bestemd voor de Masters. Onder de deskundige aansturing van Marcel de Natris, mijn webmaster, is een duidelijk reglement gerealiseerd. GeorgeSports is gereed om het Open Water Seizoen 2018 op te starten. In een reeks artikelen wordt, voorafgaande aan de start van het seizoen, ingegaan op de allernieuwste ontwikkelingen.

Vooralsnog is de start van het Open Water Seizoen 2018 gepland in Huizen op zondag 10 juni 2018. De traditionele opening in Vriezenveen, ondanks vrijdagavond tevoren de wedstrijd in Leiden, is helaas van de agenda verdwenen. Financieel werd het steeds problematischer om budgettair neutraal te draaien of met een acceptabel verlies af te sluiten. Het einde van een Klassieker is altijd pijnlijk temeer omdat Vriezenveen veel prestige had verworven, de organisatie ieder jaar weer een dikke pluim verdiende en als bijzonderheid de combinatie met het ROC. Vriezenveen: hartelijk bedankt voor de vele jaren Open Water zwemplezier.

Vervolgens de voorlopige agenda Open Water Seizoen 2018. In de maand juni 2018 slechts een 3-tal wedstrijden waarvan de derde, De Braakman op zaterdag 30 juni 2018, eigenlijk valt onder de combinatie met Sluis op zondag 1 juli 2018, vele jaren gepland als het eerste weekeinde van juli. Alle weekenden in juli 2018 zijn bezet. Het laatste weekeinde van juli 2018 staat de Bosbaan, zowel op zaterdag 28 juli 2018 als op zondag 29 juli 2018, gepland in combinatie met het ONK. Het eerste vrije weekeinde, zaterdag 4 en zondag 5 augustus 2018, zou een prima mogelijkheid zijn voor onder andere Anna Paulowna en mogelijk Oss omdat deze staan gepland voor midden september met alle risico's van dien. Anna Paulowna organiseerde in het verleden altijd de wedstrijd begin augustus. Mogelijk voor beide organisaties een reden om de datum te herbezien. Augustus 2018 is karig bedeeld. De IJsselmeer Zwemmarathon valt buiten het reguliere Open Water Zwemmen en de een dag later geplande singeltocht van Breda staat intern klaarblijkelijk ter discussie. Vanaf zaterdag 25 augustus 2018 gaat het dan in een keer door naar zaterdag 22 september 2018 waarop Maastricht met een vraagteken staat gepland. Er is nog tijd genoeg om de mogelijkheden om in te schuiven te bespreken.

Inmiddels heeft de KNZB de regels omtrent de wetsuits gepubliceerd. Helaas is er niet geluisterd naar het ophogen tot en met 5 km.. Wie gaan de controles uitoefenen? Wat te doen met dubbele pakken? Hoe de zwemkleding onder de wetsuits te beoordelen? Vragen te over. Er staat de organisaties het nodige te wachten waarop men absoluut niet zit te wachten. Iedereen die wil deelnemen aan een of meerdere afstanden boven de 3 km. is verplicht om een wetsuit aan te schaffen om het risico van uitsluiting te voorkomen! Uiteraard zal dit onderwerp, de wetsuits, nog regelmatig aan de orde komen.

Het vorig jaar heb ik een aantal voorstellen gelanceerd. Daarop is slechts mondjesmaat gereageerd en in onvoldoende mate om hiermee verder te gaan. Toch verbaas ik mij er over dat het financiele voorstel zo weinig gehoor en / of aandacht heeft gekregen. Vanuit deze gedachte leek het haalbaar om iedere organisatie te garanderen dat zij budgettair neutraal hun Open Water spektakel konden houden. In de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw speelde dit gebrek aan solidariteit al in de kaart van de KNZB. Het duurde vele jaren voordat uiteindelijk de "langebaan commissie", zoals deze in die tijd werd aangeduid, verdween. Na een aantal jaren van veranderingen en zichtbaar enthousiasme is de huidige "werkgroep" ingekapseld in de KNZB en daarbij ook volledig ingeslapen. In een van de columns, vooraf gaand aan de start van het Open Water Seizoen 2018, kom ik terug op de financien en het gebrek aan solidariteit.

Zal ik tijdens de eerste wedstrijd van het seizoen 2018 in Huizen aanwezig zijn? Neen. Deze wedstrijd is vooralsnog geen waardige vervanger voor Vriezenveen. Iedereen heeft "het bommetje" nog op het netvlies terwijl er bijna niets van de wedstrijd te zien was. Toch wens ik Huizen een succesvolle en goed georganiseerde wedstrijd met een minimum aantal starts van 600. Succes en veel plezier.


George Sieverding

 

Najaar 2018: ZWEMSPORT PARKSTAD WEDEROM WINNAAR VAN DE GEORGESPORTS VERENIGINGSTROFEE

Waar Zwemsport Parkstad in 2017 nog geduchte concurrentie had van ZPCH, had Zwemsport Parkstad in 2018 van niemand iets te duchten. Het was nog wel spannend voor de tweede plaats, waarbij De Dolfijn nipt tweede werd voor Het Y dat beslag legde op de derde plaats. VZV, de Open Water ploeg van Hans van Vastenhoven uit IJmuiden, eindigde in het klassement op de vierde plek.

Bij de vrije slag heren neemt Timo Dinkelberg (651 punten) de beker over van Remco van Althuis, die uiteindelijk vierde werd (511 punten). Op korte afstand van Timo werd Maikel vd Linden tweede (637 punten) en derde werd Erno Vriens (549).

Bij de vrije slag dames pakte Janina Beckers de trofee (704 punten). Amy van Lier die in 2017 de beker wist te winnen, moest nu genoegen nemen met de derde plaats (535 punten), nog achter de zus van Janina, Carolien Beckers (687 punten). Op plaats vier eindigde Anne Noom (499 punten).

Net als in voorgaande jaren ging de strijd bij de schoolslag heren tussen Tim van de Berg en Wietse Beerens. In de wedstrijden waar beiden aan deelnamen (12 van 21 wedstrijden), was Wietse elke keer sneller. Maar net als vorig jaar verzamelde Tim toch meer punten dan Wietse (339 om 310 punten). Op gepaste afstand volgden Richard van der Horst, Nicko Kamphuis en Olivier Jans.

Bij de schoolslag dames was de top 3 in 2018 gelijk aan de top 3 in 2017: Marlinde Beukers, Sanne Homan en Maike van de Velde (met respectievelijk 359, 269 en 168 punten). Vlak achter Maike werd Chantal van der Horst vierde (166 punten). Vorig seizoen eindigde Chantal nog op plek 7, dit seizoen wist ze meermalen te winnen bij de senioren. Ze gooit ook hoge ogen bij de masters, als ze zich volgend jaar zou focussen op een van beide klassementen dan is de kans groot dat ze in september 2019 een trofee mag ontvangen.

Dit jaar was het eerste jaar waarop we ook prijzen uitdeelden voor de masters. Bij de vrije slag staken Jo-an Mudde en Karin Stein ver uit boven de rest van de deelnemers. Bij de schoolslag heerste de favoriet Rob Hanou bij de heren, maar bij de dames was het spannender. Uiteindelijk won Wendy Baljet (110 punten) van Chantal van der Horst (102) punten.


Van links naar rechts: Tim vd Berg (SS H), Dennis Colijn (Verenigingsbeker), Janina Beckers (BC D),
Timo Dinkelberg (BC H), Rob Hanou (SS H M), Jo-an Mudde (BC H M) en Karin Stein (BC D M).
Marlinde Beukers (SS D) en Wendy Baljet (SS D M) ontbreken op deze foto.
Foto: Marco Homan

In 2019 zal GeorgeSports.eu wederom negen klassementen gaan bijhouden: vrije slag en schoolslag voor zowel senioren als masters, voor dames en heren, alsmede het verenigingsklassement.

 

Klik hier voor de (voorlopige) agenda 2019

Klik hier voor de puntentelling en de spelregels

 © George Sports 2018